Geschiedenis

Zijn beide opa’s hadden een slagerij. Zijn vader en moeder bestierden in Schin op Geul een slagerij annex kruidenierswinkel. Geen wonder dat ook Jack Meertens jr. slager werd. De naam Meertens staat al drie generaties lang voor de beste kwaliteit hammen. Gezouten, gekruid en gedroogd volgens oud familierecept.

Zouten en drogen
Als jongen vergezelde Jack zijn vader naar de boerderijen in de buurt als er moest worden geslacht. Hij zag van dichtbij hoe een varken werd uitgebeend en leerde al snel hoe je ‘bloodwoësj’ en ‘huitvleesj’ moest maken. Maar wat hem het meest intrigeerde, dat waren toch de ‘sjinke’. Die prachtige hammen, afkomstig van de dijen van het varken, die in de kelder gepekeld en op zolder of in de schuur werden gedroogd en zo een heel eigen smaak kregen. Niets was magischer dan het aansnijden van zo’n sjink, die vaak maanden had gerijpt. Jack zal het nooit vergeten. Hoe zijn vader de ham haast liefdevol neervleide op de snijplank. De ferme plakken die hij ervan afsneed met zijn scherpe slagersmes. Allemaal even dik. Hoe de plakken vervolgens reepjes werden, die je met duim en wijsvinger kon vastpakken. En hoe dat reepje smaakte als je het in de mosterd doopte en in je mond stak. Onvergetelijk! Dat is de smaak van Limburgse sjink.

Sjink, woeësj en get vuur d’r doeësj
Na de slagersvakschool in Utrecht nam hij met Jolanda de zaak van zijn ouders in Schin op Geul over. Samen transformeerden ze de zaak tot een eigentijdse verswinkel, met vlees als stralend middelpunt. De winkel werd een begrip in de wijde omgeving. Maar stilzitten, dat is niets voor Jack. Dus verkasten ze in 2007 naar de Rijksweg in Gulpen om daar ‘De eetwinkel van het Heuvelland’ te beginnen. In het voormalige winkelpand in Schin op Geul wordt sindsdien op ambachtelijke wijze Limburgse sjink geproduceerd, in diverse variëteiten. Langzaam groeide het idee voor de Sjinkerie. Voor een knusse, nostalgische winkel met sjink in de hoofdrol. Afkomstig uit eigen keuken, uit Süd Tirol, Italië en Spanje. Alles beste kwalteit. Met daarnaast een assortiment van bijzondere worsten, zelfgemaakte delicatessen, wijn uit eigen streek en likeuren naar eeuwenoud recept uit Oostenrijk.

Sjink, woeësj en get vuur d’r doeësj. Dat is de Sjinkerie.

Shopping Cart